Historijat

HISTORIJAT MEDŽLISA IZ RIJEKA

Među brojnim muslimanima koji su se doselili u Rijeku poslije Drugog svjetskog rata, najviše je bilo Bošnjaka i Albanaca. Ubrzo se osjetila potreba za vjerskim aktivnostima i stalnim imamom koji bi predvodio riječke muslimane. Inicijativa za osnivanjem Islamske zajednice u Rijeci  počela je još davne 1960. godine. Službeno osnivanje i uspostavljanje Odbora Islamske zajednice u Rijeci (Medžlis Islamske zajednice Rijeka) je bilo u jesen 1966. godine. Od davne 1966. godine je proteklo 43 godine, a za to vrijeme desilo  se mnogo toga. Islamska zajednica u Rijeci je doživjela veliki uspon i uspjeh na polju svoga četrdesettrogodišnjeg djelovanja. Medžlis IZ Rijeka zauzima drugo mjesto Medžlisa u Hrvatskoj, kako zbog svoje širine prostora koji joj pripada, broja muslimana koji žive na području Primorsko-goranske županije, vjersko-prosvjetnim aktivnostima  i dr. Na području Primorsko-goranske županije danas prema službenim podacima živi 9.043 muslimana koji žive i rade na području naše Županije.

Medžlis IZ Rijeka u svom sastavu od 2008. godine obuhvata još dvije županije: Zadarska županija koja broji 713 muslimana i Ličko-senjska županija koja također prema službenim podacima broji 181 musliman. Medžlis IZ Rijeka od svog postojanja konstantno bilježi porast kako u broju članova tako i u svim drugim aktivnostima. Medžlis IZ Rijeka danas ima osam uposlenika (imama, muallima i vjeroučitelja) koji imaju zadatak organizirati vjerski život muslimana na svom području u čemu dobrano i  u uspijevaju. Pored uobičajenih vjersko-prosvjetnih aktivnosti imama i muallima, vjeronauk  u osnovnim i srednjim  školama je realizirana u 47 škola, čime je otprilike zastupljenost vjeronauka 75%. Vjeronauk u školama  izvodi 5 vjeroučitelja sa višom i visokom stručnom spremom, a broj upisanih polaznika u pomenutim školama je 570 polaznika. Mektebski vjeronauk se izvodi i na četiri vjeronaučna punkta na području Medžlisa IZ Rijeka,  a ukupan broj upisanih polaznika na mektebski vjeronauk je 230 polaznika. Medžlsi IZ Rijeka trenutno ima osam upslenih djelatnika na svom području: četiri imama, četiri vjeroučitelja.

Na području Medžlisa IZ Rijeka vjerski život je u dobroj mjeri zastupljen što ne znači da ne može i bolje. Jedna od glavnih preokupacija trenutnog Izvršnog odbora Medžlisa Rijeka i svih džematlija je prikupljanje sredstava za pripremne radnje početka izgradnje Islamskog centra Rijeka. Kamen temelj za izgradnju Islamskog centra u Rijeci je postavljen u subotu 03.10.2009.g. a svečanosti su nazočili najviši državnim predstavnici, predsejdnik RH, izaslanik predsjednika Vlade RH, izaslanik predsjednika Sabora RH, Saborski zastupnici, najviši vjerski autoriteti, Reisu-l-Uleme iz BiH, Makedonije i Kosova, Muftije iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Kosova, glavni imami i imami iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Njemačke, Švicarske, Belgije, Crne Gore, Austrije, Kosova te ostali ugledni gosti diljem Europe koji su svojim prisustvom uveličali svečanost polaganja kamena temeljca za IC u Rijeci. 

Islamska zajednica u Rijeci ima prilično dugu tradiciju svog djelovanja, a kroz 43. godine brojni su pojedinci dali svoj nesebičan doprinos a neki među njima su bili glavni nosioci aktivnosti kroz Odbore i druge funkcije u Islamskoj zajednici Rijeka. 

H.M.

 

                                                 Prostorije divanhane Medžlisa Rijeka  

  

                                                 Prostorije divanhane Medžlisa Rijeka

        

                   

TOK GRADNJE IC-a

Islamski centar Rijeka

14.05.2013

 

 

 

Opsirnije

Donacije

Svojom donacijom možete postati VAKIFI

Islamskog kulturnog centra u Rijeci

na čemu ćemo Vam biti neizmjerno zahvalni:

Za uplate u R Hrvatskoj:

Svrha uplate: Izgradnja IKC-a Rijeka

IBAN: HR74 2340009-1410120392

Poziv na broj: 25308 - 100

OIB 38190246619

Za uplate izvan R Hrvatske  Payment outside Croatia:

IBAN:HR74 2340 0091 4101 2039 2

Privredna banaka Zagreb d.d.   10 000 Zagreb, Račkoga6, Croatia

SWIFT CODE PBZGHR2X 

Svrha plaćanja: Donacija za izgradnju IKC-a u Rijeci

Osnov naplate: 636 pomoć i poklon

Kontakt

Naziv: Medžlis Islamske zajednice Rijeka

Sjediste: Islamski centar Rijeka

Adresa: Ante Mandica 50, 51000 Rijeka

Telefon: 00 385 51 317 059

Fax: 00 385 51 212 833

E-mail: mizrijeka1@gmail.com 

Web: www.medzlis-rijeka.org