Džemat Krk

Otok Krk spada među najveće jadranske otoke  na kojem ima više priobalnih mjesta-gradića koji su turistički vrlo atraktivni. U svakom od ovih mjesta nalazi se određeni broj muslimanskih obitelji različitih nacionalnosti, koje se bave turističkom djelatnošću, ugostiteljstvom, građevinarstvom, trgovinom i drugim djelatnostima. Na otoku Krku ima oko 350 muslimanskih obitelji. Važno je napomenuti da na otoku Krku nema niti jednog mjesta a da u njemu nema najmanje 5 ili više muslimana. Izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini, na otoku Krku našlo se na stotine muhadžira, među njima je bio i uvaženi imam Teufik ef. Hadžić, dugogodišnji glavni imam u Kozarcu, te sabornik Islamske zajednice. Njegovim dolaskom 1992. godine, vjersko-prosvjetna služba Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci otvorila je vjerski punkt u kući rahmetli Hadžić Alije na Krku. Navedeni je ustupio prigodnu prostoriju svoje kuće za obavljanje džume–namaza i vjersku pouku. Vrijedni imam sa rahmetli hadži Alijom Hadžić, okupio je velik broj tamošnjih džematlija. Njegov rad je ostavio neizbrisiv trag na otoku Krku u zbližavanju tamošnjih muslimana u cilju obavljanja svojih vjerskih obveza. Od 1992. godine do 2002. godine u navedenom prostoru na Krku se obavljala džuma-namaz i teravih-namaz. Godine 1996., odlaskom imama hadži Teufik ef. Hadžića vjerske aktivnosti se i dalje nastavljaju gdje Medžlis Islamske zajednice Rijeka redovito šalje na džuma-namaz i na vjeronauk imama iz Rijeke.

Doprinos rahmetli hadži Alije Hadžić je veliki za Islamsku zajednicu na tom jedinom otočkom džema'atu koji je aktivan i danas, a nesebičnu pomoć dao mu je  i Kavazović Fikret, koji je obnašao funkciju sabornika Islamske zajednice u RH ispred MIZ Rijeka. Svoj doprinos su dali i ostali muslimani, a posebno su se isticale obitelji Demiri, Jusufi, Redžepi, Idrizi, Muharemi, Ali, Jakupi, Čočić, Ahmetović i mnogi drugi. Navedeni su davali i daju svoj doprinos u materijalnom i  svakom drugom jačanju džemata Krk i Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, učestvujući u kupovini  prvog i drugog zemljišta za Islamski centar, te kupovini sadašnjih prostorija za vjerske aktivnosti u Gradu Rijeci.

Od 2003. godine prostor se dislocira i vjerske aktivnosti se obavljaju u kući braće Čočić u naselju Njivice. Sadašnji prostori gdje se obavljaju vjerske djelatnosti privremeno je rješenje a prije svega možemo zahvaliti vrijednim džematlijima braći Čočić koji su dali svoj prostor za obavljanje vjerskih aktivnosti, a u sklopu toga će riješiti i stambeni prostor za stalnog imama u džematu Krk-Njivice. Braća Čočić su kroz svoju tvrtku Alfacommerc d.o.o. za izgrdanju IC u Rijeci stručni konzalting već skoro punih deset godina daju svoj besplatni doprinos u smislu stručnog savjeta i ishodovanja potrebenih dokumnetacija za IC Rijeka. Od 2005. godine džemat na Krku-Njivice zahvaljući opet braće Čočić, dobija prikladne i namjenski izgrađene prostorije cca. 90 metara kvadratnih za potrebe džemata, a i džemat u svakom pogledu sazrijeva i dodatno se širi. Rezultat svega toga je veći angažman tamošnjih džematlija u džematu a najviše na džumama, uz ramazan i kroz slanje djece na vjersku pouku. Mektebski vjeronauk je ponovo uspostavljen nakon kratkog prekida, a broj djece se povećao te sada broji 45 polaznika većinom djece sa stalnim boravkom na otoku Krku. Muallimi na Krku koji predaju Islamski vjeronuk od 2005. godine su glavni imam Hajrudin ef. Mujkanović i muallima Almedina Mujkanović. Od iste godine vjeronauk se održava i u tri osnovne škole F.K. Frankopan u Krku, Dobrinju i Omišlju. Nastavu u osnovnim školama po prvi put izvodi vjeroučiteljica Almedina Mujkanović. Brigu o džematu u smislu održavanja prostora, marendi zaslužene su obitelji Čočić, a autobusni prijevoz polaznika na vjersku pouku uz IOM Rijeka zaslužne su džematlije i obitelji gore spomenute te obitelji Čočić. Džemat na Krku pored svojih vjerskih i drugih aktivnosti zaslužan je i za povezivanje i primanje muslimana koji ljeti dođu na ljetovanje a koji imaju gdje klanjati džumu i ostale vaktove, a veliki broj muslimana na otoku Krku koji posjeduju i iznajmljuju svoje apartmane za odmor i ljetovanje. Džemat na Krku je 2007.g. bio i suorganizator održavanja vrlo uspješne Druge konferencije mladih IZ u Hrvatskoj koja se svake godine održava u drugom Medžlisu, te prijema mladih MIZ Tešanja kao i službenih delegacija povodom svečanog polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Rijeci.

Neka Uzvišeni Bog pomogne muslimane Krka i neka im da snage da u svom hajirli djelu uspiju, a džematlije Primorsko-goranske županije u tome da im pomognu shodno svojim mogućnostima.

Adresa  džemata na Krku-Njivice: Gromačine 19, 51 512  Njivice.
Imami džemata za džumu:

Hajrudin ef. Mujkanović (099 310 9932)
Adnan ef. Đikić (099 310 99 36)

Inicijativni odbor džemata Krk:

 • Čočić Teufik
 • Čočić Nufik
 • Čočić Kasim
 • Čočić Rasim
 • Hadžić Senad
 • Hadžić Mirsad
 • Jakupi Mahmut
 • Kavazović Rijad
 • Ali Naser
 • Ahmetović Jasmin
 • Ćazim Kurtiši
 • Jusufi Muhamed
 • Muharemi Ferid


Rijeka, 10.09.2009.g.

TOK GRADNJE IC-a

Islamski centar Rijeka

14.05.2013

 

 

 

Opsirnije

Donacije

Svojom donacijom možete postati VAKIFI

Islamskog kulturnog centra u Rijeci

na čemu ćemo Vam biti neizmjerno zahvalni:

Za uplate u R Hrvatskoj:

Svrha uplate: Izgradnja IKC-a Rijeka

IBAN: HR74 2340009-1410120392

Poziv na broj: 25308 - 100

OIB 38190246619

Za uplate izvan R Hrvatske  Payment outside Croatia:

IBAN:HR74 2340 0091 4101 2039 2

Privredna banaka Zagreb d.d.   10 000 Zagreb, Račkoga6, Croatia

SWIFT CODE PBZGHR2X 

Svrha plaćanja: Donacija za izgradnju IKC-a u Rijeci

Osnov naplate: 636 pomoć i poklon

Kontakt

Naziv: Medžlis Islamske zajednice Rijeka

Sjediste: Islamski centar Rijeka

Adresa: Ante Mandica 50, 51000 Rijeka

Telefon: 00 385 51 317 059

Fax: 00 385 51 212 833

E-mail: mizrijeka1@gmail.com 

Web: www.medzlis-rijeka.org