Novosti

Održana 9. konferencija islamske mladeži Hrvatske

10.04.2017

Održana 9. konferencija islamske mladeži

U Topuskom je, 8. i 9. 4., održana 9. konferencija islamske mladeži Hrvatske s temom ”Islam u kontekstu 21. stoljeća”. Kako je istaknuto na otvorenju, cilj je poslati poruke mira i zajedništva pogotovo u današnje vrijeme kada se islam sve više spominje u negativnom kontekstu. Ovogodišnja konferencija okupila je više od 130 mladih iz cijele Hrvatske. Organizatori su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Ured za da’wu i mladež i Medžlis Islamske zajednice Karlovac, a pokrovitelji su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vlada Unsko-sanskog kantona, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija, gradovi Karlovac i Cazin te općine Vojnić i Topusko. Na svečanom otvaranju obratili su se uzvanici s porukama mladima koje su se odnosile na potrebu življenja vjere, a u skladu s tim i razvijati društvo u kojemu žive i odgovoran odnos prema istomu.

– Svjedočimo u posljednje vrijeme da je naša vjera ona koju se najviše napada. Zato smo ovdje da kažemo svima kako je islam vjera mira i zajedništva. Budite ponosni na svoju vjeru, branite je lijepim riječima i lijepim djelima, pomozite drugome bez obzira na različitosti i budite zahvalni. Ako želimo mijenjati društvo, počnimo od sebe, a neka ova konferencija bude novi početak, poručio je voditelj Ureda za da’wu i mladež Mirza ef. Mešić. Jedan od najvažnijih segmenata rada zajednice je upravo briga za mlade koje treba ohrabriti da se aktivnije uključe u rad svojih zajednica. Mladi moraju biti ti koji će pokazati inicijativu. Na vas smo ponosni, neka bude ponosna i cijela Europa jer ovo je primjer dobre suradnje i dobra poruka mira koju šaljemo s konferencije, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac Admir ef. Muhić. Ono što vas molim je da razumijete jedni druge i uvažavate jer nije dovoljno govoriti, potrebno je čuti, naglasila je na otvorenju pomoćnica ministrice demografije Maja Vučinić Knežević.

Konferenciju je otvorio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović koji je naglasio važnost razvijanja svih komponenti identiteta jer na taj način, u punini identiteta Islamska zajednica u Hrvatskoj integrirala se u društvo u našoj zemlji, a to je najbolji model kojeg zajednica promiče u svijetu.

Cilj nam je razviti standarde kojima ćemo se ponositi i ohrabriti mlade da žive u punini identiteta, stoga za vas imam pet poruka: živite svoju vjeru i budite ambasadori islama, studirajte na raznim fakultetima, aktivno se uključite u rad Islamske zajednice, zasnivajte obitelj na vrijeme i čuvajte se alternativnog tumačenja islama, odnosno slijedite institucionalno tumačenje islama, poručio je muftija Aziz ef. Hasanović. Prisutnima su se prigodno obratili i načelnik Općine Topusko g. Vlado Muža, župan Sisačko-moslavačke županije g. Ivo Žinić, načelnik Općine Vojnić g. Nebojša Andrić i pomoćnik gradonačelnika Grada Cazina g. Muhamed Samardžić.

Nakon otvorenja, zasađeno je i ”Muftijino drvo mira”, stablo lipe kao simbol ljubavi, mira i zajedništva. Mlade u ova dva dana konferencije očekuje niz predavanja i radionica kao i aktivnosti, a nakon današnjeg boravka u Topuskom, sutra će biti uprilična posjeta Općini Vojnić, odnosno Petrovu Goru.

TOK GRADNJE IC-a

Islamski centar Rijeka

14.05.2013

 

 

 

Opsirnije

Donacije

Svojom donacijom možete postati VAKIFI

Islamskog kulturnog centra u Rijeci

na čemu ćemo Vam biti neizmjerno zahvalni:

Za uplate u R Hrvatskoj:

Svrha uplate: Izgradnja IKC-a Rijeka

IBAN: HR74 2340009-1410120392

Poziv na broj: 25308 - 100

OIB 38190246619

Za uplate izvan R Hrvatske  Payment outside Croatia:

IBAN:HR74 2340 0091 4101 2039 2

Privredna banaka Zagreb d.d.   10 000 Zagreb, Račkoga6, Croatia

SWIFT CODE PBZGHR2X 

Svrha plaćanja: Donacija za izgradnju IKC-a u Rijeci

Osnov naplate: 636 pomoć i poklon

Kontakt

Naziv: Medžlis Islamske zajednice Rijeka

Sjediste: Islamski centar Rijeka

Adresa: Ante Mandica 50, 51000 Rijeka

Telefon: 00 385 51 317 059

Fax: 00 385 51 212 833

E-mail: mizrijeka1@gmail.com 

Web: www.medzlis-rijeka.org